top of page
Empatia-Akatemia27.jpeg

Enemmän empatiaa

Matkalla läsnöolon, kuuntelemisen, ymmärtämisen ja armollisuuden äärelle.

”Empatia annetaan lahjana niille, jotka särkyvät painojensa alla.” Jaakko Pirttiaho

Moni saattaa luulla, että empatiaa osaavat vain harvat ja valitut, ja että se on synnynnäistä. Empatia on tunnetaito siinä missä tunteista puhumisen taitokin. Tunteita voi oppia tunnistamaan, ymmärtämään ja ilmaisemaan. Empatiataitoja voi myös oppia ja kehittää. Empatiataidot kehittyvät elämänkokemusten kautta.

Empatia tarkoittaa kykyä ymmärtää, mitä toinen ihminen kokee tämän näkökulmasta ja itsensä asettamista toisen henkilön asemaan. Empatia on myötätuntoista ajattelukykyä, suhtautumista, läsnäoloa, kuuntelemista ja ymmärtämistä.

Empatiataitoja tarvitaan kaikissa ihmissuhteissa, asiakastyössä, työyhteisöissä, johtamistilanteissa, tiimipalavereissa, yhteisöjen hallinossa ja toiminnassa.

Empatiavalmennuksessa käsittelemme itsemyötätuntoa, empatiaa vuorovaikutustilanteissa ja yhteisöempatiaa.

Itsemyötätunto on sitä, ettemme säti tai syytä itseämme virheistä, ja että muistaisimme puhua myös itsellemme kauniisti sekä ystävällisesti. Itse-empatia on armollisuutta itseä kohtaan.

Työyhteisöt ja muut yhteisöt voivat tukea jäsentensä selviytymistä elämän kehitystehtävistä ja kriiseistä tukemalla, ymmärtämällä, välittämällä ja olemalla armollisia. Tämä on yhteisön empatiaa.

bottom of page